Δελτία Τύπου Γενικού Γραμματέα
Δελτίο τύπου 21/10/2015

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
 
 
Συνάντηση με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Γιώργο Ζηκόπουλο είχε ο γραμματέας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιάννης Μοίρας με αφορμή το υπό διαμόρφωση μέτρο επιβολής ΦΠΑ στο χώρο της Ιδιωτικής Παιδείας και Εκπαίδευσης.
 
Ο κ. Ζηκόπουλος υποστήριξε ότι ο κλάδος του απευθύνεται στη μέση ελληνική οικογένεια, η οποία - ειδικά υπό την σοβούσα οικονομική κρίση - δεν μπορεί να αντέξει οποιαδήποτε αύξηση στα δίδακτρα μέσω επιβολής φόρων. Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να απορροφήσουν το ΦΠΑ δεδομένου ότι και εκείνες δοκιμάζονται από την κρίση, ειδικά από τις γενικότερες αυξήσεις φόρων (λ.χ. προκαταβολή του 100%). Πρόσθεσε ότι η επιβολή ΦΠΑ θα επιτείνει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, επικαλούμενος εκτιμήσεις του αρμόδιου Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ ότι από τα προϋπολογιζόμενα 300 εκατ. εισπράξεων, το κράτος δεν θα καταφέρει τελικά να εισπράξει ούτε 35. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι θα ενισχυθεί το φαινόμενο των ιδιαιτέρων μαθημάτων κατ’ οίκον, με μαύρα αδήλωτα χρήματα και μάλιστα σε αναλογία 80% - 20% σε βάρος των κέντρων ξένων γλωσσών. «Θα διαλυθεί ένας ολόκληρος κλάδος που απευθύνεται στη μέση οικογένεια και ασκεί ήδη κοινωνική πολιτική ως προς την επιείκεια και τη στήριξή της απέναντι σε γονείς που δεν έχουν να πληρώσουν και ο οποίος απασχολεί χιλιάδες καθηγητές. Και αφού διαλυθεί, μετά η κυβέρνηση θα ψάχνει για ακόμη μεγαλύτερα ισοδύναμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ιδιοκτητών.
 
Από την πλευρά του ο γραμματέας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή που είχε ανοίξει το θέμα επιβολής ΦΠΑ στην Ιδιωτική Παιδεία και Εκπαίδευση το κόμμα ήγειρε σοβαρές επιφυλάξεις. Αφενός διότι όντως κινδυνεύει να περιέλθει σε κρίση ένας τεράστιος χώρος στον οποίο απασχολούνται χιλιάδες εκπαιδευτικοί και άλλο προσωπικό και στον οποίο έχει εμπιστευτεί τη μόρφωση και την φροντίδα των παιδιών του ένας αριθμός πολλών δεκάδων χιλιάδων ελληνικών οικογενειών. Και αφετέρου διότι είναι εσφαλμένη η άποψη ότι η Ιδιωτική Παιδεία και Εκπαίδευση απευθύνεται κατ’ αποκλειστικότητα σε έχοντες και κατέχοντες, πλούσιους και ευκατάστατους, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν γονείς από μεσαία και μικρομεσαία στρώματα οι οποίοι κάνουν την επιλογή να στερούνται τα πάντα οι ίδιοι, ταξίδια και διακοπές, εξόδους και ψυχαγωγία, ακόμη και κάθε καινούργια ένδυση και υπόδηση, προκειμένου να στείλουν τα παιδιά τους σε ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, είτε γιατί πιστεύουν ότι υπάρχουν ελλείψεις και αδυναμίες στα δημόσια, είτε γιατί δεν τους εξυπηρετούν τα εκεί ωράρια προκειμένου να μπορούν να εργάζονται. «Είναι αποδεκτό στη διαμόρφωση μίας πολιτικής, ειδικά σε ότι αφορά την επιλογή και επιβολή φόρων και επιβαρύνσεων, να ενυπάρχει και το κριτήριο της ταξικότητας, αλλά σε αυτή εδώ την περίπτωση, πλήττονται και μεσαίες και μικρομεσαίες οικογένειες», είπε ο Γ. Μοίρας.
 
Σε ότι αφορά τα κέντρα ξένων γλωσσών και τα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, ο γραμματέας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ υπογράμμισε ότι κανονικά δικαιούμαστε και θα έπρεπε πράγματι να έχουμε ένα τόσο άρτιο και πλήρες σύστημα Δημόσιας Παιδείας και Εκπαίδευσης ούτως ώστε να μην έχουμε τόση ανάγκη να αναζητούμε συμπληρωματική φροντίδα σε παράλληλα εκπαιδευτικά πλαίσια, τα οποία συνήθως δεν συναντά κανείς, σε τόση έκταση τουλάχιστον, σε αναπτυγμένα κράτη. Αλλά αυτό δεν αναιρεί την άποψη ότι εφόσον αυτά τα πλαίσια υφίστανται λόγω ελλείψεων και αδυναμιών στο Δημόσιο Σύστημα, δεν είναι δυνατό να υπόκεινται σε βαριά φορολόγηση η οποία θα μετακυλύεται μάλιστα στα δίδακτρα που καλούνται να καταβάλλουν οι γονείς.
 
Κλείνοντας τη συνάντηση, ο γραμματέας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ δεσμεύτηκε να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες της άσκησης του θεσμικού του ρόλου προκειμένου να μεταβιβάσει στους αρμόδιους κυβερνητικούς υπεύθυνους όλα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση.
 
Να σημειωθεί ότι ο κ. Ζηκόπουλος κατέθεσε 15.237 μοναδικές υπογραφές γονέων οι οποίοι ζητούν να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ. Στη συνάντηση παρακάθησε και συμμετείχε και η κ. Δήμητρα Καραμήτσου, ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου ξένων γλωσσών, μέλους του Διευρυμένου Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιοκτητών και πολιτεύτρια των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στο νομό Κορινθίας.

 

 

 
Όροι Χρήσης Δικτυακού Τόπου

All Rights Reserved © 2012 - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

powered by MediaSystems Platform